2015-02-26 21:32 #0 av: Kneko

Vad innebär det egentligen att "spoila" en serie eller en bok, och hur undviker man det?

to spoil [spoilt; spoiled|spoilt; spoiled] {vb} (även: to queer, to mess up, to mar, to knock down)
förstöra [förstörde|har förstört] {vb}

Jag satt här om kvällen och pratade med min styvmamma om tv-serien Dexter. Jag berättade att jag var på säsong 1 och att jag var oerhört exhalterad av att veta mer om en karaktär som presenterats. Hon, som sett alla säsonger från början till slut, utbrister glatt "Jaha, du menar den karaktären som har den här speciella relationen till huvudkaraktären, men det får man inte veta förrän slutet av säsongen?"

Självklart med andra ord, då. Rätt ut, berättade hon för mig vem den här karaktären var, vad hen skulle göra, vad hen har gjort. Jag satt som ett frågetecken. Jag tog inte illa upp, jag mest suckade och tänkte att Jaha, nu vet jag väl det.

Men en annan hade kanske inte tar det lika lätt. Människor värderar saker olika i livet. Om man suttit och kollat på en serie väldigt länge så kanske det inte är så kul att få kastat i ansiktet att ens favoritkaraktär dör eller att något stort ska hända. Det förstör upplevelsen och oftast sitter man bara och väntar på att just Det ska hända, och när det väl händer så sitter man bara och är helt "..jaha."

Vissa vill bli spoilade, för att vara förberedda. Men dessa personer säger oftast till först om de verkligen vill det. På ett eller annat sätt.

Game of Thrones ifokus är ett forum främst inriktat på HBO's serie, inte A song of Ice and Fire (böckerna). Vi diskuterar mer än gärna böckerna här också, och har till och med en hel kategori till det, men det är så oerhört lätt att man i en diskussion om GoT råkar berätta att "den där karaktären dör i böckerna" eller annat spännande.

Så hur löser vi detta?
Hädenefter så vill jag att vi taggar spoilers. Med detta menar jag att du, högst upp i ditt inlägg, ska skriva att det är en spoiler i ditt inlägg. Och det räcker inte med "spoiler-varning!!" Det ska helst stå vilken Bok du spoilar från.

Självklart är det Snällt att tagga spoilers för säsonger av tv-serien som varit ute sedan flera år tillbaka, men jag som sajtvärd kräver det inte. Jag kräver det inte heller av min styvmamma angående Dexter.

Om du är ny inför Game of Thrones och inte har sett klart allt som släppts, surfa runt lugnt här på forumet och tänk på att det KAN finnas spoilers. Du har blivit varnad, i alla fall.

Folk som medvetet spoilar för att förstöra, blir avstängda från forumet.

Och som alltid: Anta att alla i Game of Thrones kommer dö, då slipper du må dåligt när det väl sker. Eller i alla fall inte lika dåligt. Ballong