A song of Ice and Fire

Vem är Lady Stoneheart? - Teori

2015-01-21 20:43 #0 av: Kneko

OBS: Denna artikel innehåller spoilers för dig som inte läst A storm of Swords. Läs på egen risk. Lady Stoneheart är en karaktär som presenteras i A storm of Swords epilog. Karaktären chockade många läsare, och många undrade hur det kunde gå till på detta vis. Denna artikel är en kort sammanfattning om våran favorit-Ladys återkomst.

Innan vi börjar så ska vi gå igenom vissa missförstånd bland läsare angående Lady Stoneheart, även känd som Catelyn Tully eller Catelyn Stark. Ja, hon blev dödad på the Red Wedding. Och ja, hon var vid liv i slutet av boken. 

“I dreamt of a roaring river, and a woman who was a fish. Dead she drifted, with red tears on her cheeks, but when her eyes did open, oh, I woke from terror.”

Catelyn är uppenbarligen fisken (vilket är sigilen för House Tully). Så det verkar som att hon definitift var död, och återuppstod på något sätt. Så vad hände mellan the Red Wedding och slutet på boken som fick detta att ske?
Efter att Catelyn blivit dödad, så nämns inget om hennes död förrän Tyrion har en tanke på sida 654 (Storm of Swords) angående händelsen.

"Sansa did not need to know how her brother’s body had been hacked and mutilated, he decided; nor hwo her mother’s corpse had been dumped naked into the Green Fork in a savage mockery of House Tully’s funeral customs."

Så det verkar som att Catelyns kropp har blivit dumpad i floden. Vad hände sedan?

Nästa pusselbit hittar vi från Arya på sida 739 i Storm of Swords. Arya har en varg-dröm från Nymerias ögon. Hon springer ner till en flod fylld med gamla kroppar. Lukten av Aryas mamma får vargen att hoppa ner i vattnet och dra upp en naken kvinna på land. När kroppen väl ligger på land så hör Nymeria män komma emot floden, och väljer därför att springa därifrån och lämna kroppen bakom sig. 

Det kan finnas lite misstro över om det verkligen var Catelyns kropp de drog upp. När Arya vaknar, så berättar hon för Sandor att hon drömt om sin moder.

Männen rider med stor sannolikhet fram till kroppen, och man kan lätt anta att dessa män tillhör The brotherhood without banners, eftersom det är dessa Catelyn syns med i slutet av boken. Nyckelpersonen till gruppen är Thoros of Myr. Han är välkänd för att ha återupplivat Beric från de döda flera gånger. Kanske gjorde han detsamma med Catelyn? Mest troligt, ja. 

Undrar om vi får se Lady Stoneheart i tv-serien, snart?

Källor: Angelfire.com , ASOIAF Wikia.
Bild: ASOIAF Wikia.

Anmäl
2015-02-27 22:55 #1 av: FemFem

Jag har för mig att jag läste att Beric Dondarrion gav sitt liv för Catelyn på något sätt? Säger inte Thoros det? Eller är jag helt ute och cyklar nu? Skrattar

Anmäl
2015-03-06 10:03 #2 av: jiithra

Precis som FemFem påstår vill jag mig också minnas att Beric gav sitt liv 'sin eld' för återuppliva Cat, då Thoros inte kunde göra det själv p.g.a att hon var 'för' död. När han återupplivat Beric var han [Beric] ju 'nydöd', om ens det.

Anmäl
2015-04-15 00:20 #3 av: Cireea

Det sägs ju att det här inte kommer tas med i serien, tyvärr. Vore dock en riktigt häftig upplevelse SkrattarJag skulle väl gissa att många som inte läst böckerna men som ser serien kanske skulle anse att det blev liiite för mycket om plötsligt döda personer återuppstår. På så sätt skulle det här mäktiga dödandet i serien inte kännas lika seriöst längre för folk skulle väl tänka "Äsch, person X kan ju lika gärna komma tillbaka". Dom är kanske helt enkelt rädd för att tappa publik om dom tar med henne? Funderar

Nu måste ni som läst böckerna och som är insatta precis som jag är förstå att jag spekulerar utifrån en person som inte läst böckerna eller är insatt i världen som GoT utspelas i. För en person som enbart ser seriens avsnitt men inte forskar något själv kring det som händer så skulle det kännas väldigt märkligt när en död återuppstår och man skulle nog känna att serien spårar och slutligen inte titta något mer, tyvärr. 

Bara spekulationer från min sida men det låter rimligt. 

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Litteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2015-04-15 07:08 #4 av: Yelly Bean

#3 Jag förstår vad du menar, Även jag (som bokläsare) har känt mig lite skeptisk till att se Lady Stoneheart dyka upp i serien, trots att det verkligen vore häftigt! Alltså, jag vet inte riktigt vad det är som gör det. Men i boken kändes det inte alls så konstigt (även om det var ett WTF-just happened moment Galen), kan tänka mig att det inte skulle funka lika bra i serien som i boken. 

Anmäl
2015-04-15 08:05 #5 av: jiithra

Har hört rykten om att Sansa kommer ta SH's plats, med tanke på den stora ändringen i timelinen från boken verkar det relativt rimligt

Anmäl
2015-04-23 09:14 #6 av: Imasy

Efter en titt på imdb så verkar det inte som att Michelle Fairley kommer att medverka i serien igen. Återuppstår Catelyn så blir det med en annan skådespelare?

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.