2015-01-20 15:53 #0 av: Kneko

Vilka är det som tillhör Arryn-släktet? Vad har de för roll i böckerna och serien? Vad har släktet för rykte och plats i Westeros? En artikel om det som hände innan början av serien.

House Arryn är ett av de största ätterna i Westeros.  De har härskat över Vale of Arryn (Arryndalen) i årtusenden, från början som  Kings of Mountain and Vale (Bergen och dalens kung), men senare under Targaryen och kung Robert Baratheon. House Arryns ledare är Robin Arryn, men på grund utav sin låga ålder har hans mor Lady Lysa haft mycket makt tills han når myndig ålder.

House Arryn håller till i central-östra delen av kontinenten. Deras sigill är en vit halvmåne och en falk med blå som grundfärg. Deras motto lyder: 

"As High As Honor."
Enligt legenden grundades House Arryn av Ser Artys Arryn. Han sägs ha flugit ovanpå en gigantisk falk, för att ha landat på det högsta berget av Arryndalen. Han ska ha besegrat the Griffin King, den sista av de första kungarna av Mountain and Vale. Hans ättlingar fortsatte att härska över dalen tills Targaryen tog över. 

Jon Arryn är den senaste att styra House Arryn. Han var en respekterad, nobel man som sammarbetade med både Eddard Stark och Robert Baratheon. The mad king/Den galne kungen (Aerys Targaryen), som satt på järntronen, kidnappade Eddards syster, även känd som Roberts trolovade, Lyanna Stark. Eddards fader och bror blev dödade av den galne kungen för att ha protesterat emot kidnappningen. Lord Arryn gick emot den galne kungen och förklarade krig. En allians av rebeller bildades med House Tully genom giftemål, där Eddard gifte sig med Catelyn Tully och Jon Arryn med Lady Lysa Tully.

Rebellerna segrade i kriget, och Robert blev Kung. Han utsåg Jon som hans hand. Jon tjänade riket väl under många år som konungens hand. Han dog omedelbart före händelserna i serien, därmed börjar säsong 1 med att Robert söker en ny hand. House Arryn överlämnades till Jons hustru Lysa och deras sex-årige son, Robin. Jon höll på att undersöka hur det låg till med drottning Cersei (Roberts fru) när han dog. Han fick reda på att de inte var Roberts avkommor genom att jämföra deras genetiska drag. 

Nyckelord:
Vale of Arryn/Arryndalen - Ett område i öst, nära Eyrie
Eyrie - Arryns slott
Hand - Kungens högra hand

Namn:
Artys Arryn - Grundaren av House Arryn
Jon Arryn - Tidigare ledare för House Arryn
Aareys Targaryen/Den galne kungen - Tidigare kung på järntronen
Eddard Stark - Ledare för House Stark
Robert Baratheon - Kung på järntronen
Lyanna Stark - Robert Baratheons trolovade, Eddard Starks syster
Catelyn Tully - Eddards fru
Lady Lysa Tully - Jon Arryns fru
Robin Arryn - House Arryns nya ledare


Källa & Bilder:
gameofthrones.wikia.com